Waterkefir is de naam voor een frisse drank gemaakt met waterkefirkorrels. Ook de korrels worden waterkefir genoemd. Deze waterkefirkorrels zijn rubberachtig en doorzichtig. De korrels zijn een levend ‘plantje’ dat leeft op suiker en fruit. Dit is dan ook de voeding en basis voor de waterkefirdrank.
Wat heb je nodig?
– twee tot vier eetlepels waterkefirkorrels
– circa twee eetlepels (riet)suiker, opgelost in het water en daarna weer afgekoeld
– gedroogd, zoet fruit, zoals een vijg of abrikoos
– circa 600 ml tot 800 ml water om te starten
Materiaal:
– een fles of pot met grote opening
– een plastic of bamboe lepel
– een plastic of keramieken zeef
– goed afsluitbare flessen voor de tweede fermentatie en om de drank in te bewaren
Hoe te starten:
- Los de twee eetlepels suiker op in water (kook wat water op het vuur, los de suiker op) en laat weer afkoelen
- Doe de waterkefirkorrels in een grote fles of pot.
- Doe de afgekoelde suikerwater erbij
- Voeg de vijg of abrikoos toe
- Doe de dop of het deksel er losjes op en laat circa 24 uur staan
Vervolg op dag 2:
- Check of er al belletjes uit de korrels naar boven komen. Soms komt er ook een schuimlaagje aan de bovenkant. De korrels liggen meestal op de bodem, maar soms zal een enkele gaan drijven.
- Voeg wat schijfjes biologische citroen toe. Of desgewenst ander vers fruit. Denk aan aardbeien, frambozen, perzik of druiven
- Laat wederom 24 uur staan
Vervolg op dag 3:
- Check of er voldoende belletjes in de drank is gekomen en de drank friszuur ruikt. Laat eventueel wat langer staan voor extra fermentatie tot de drank klaar is.
- Schep de drijvende stukjes fruit en gedroogd fruit uit de fles of pot
- Zeef de drank boven een maatbeker met behulp van een plastic of keramieken zeef
- Schenk de drank in flessen.
- Bewaar in de koelkast om te drinken
- óf pas een tweede fermentatie toe, zie hieronder
- Doe de korrels in een nieuwe of de omgespoelde pot en voeg opnieuw suikerwater en gedroogd fruit toe om het proces voor de volgende drank te starten.
Tweede fermentatie:
Een tweede fermentatie is geschikt om meer smaak en koolzuur toe te voegen aan de drank. Je krijgt dan een frisdrank die vergelijkbaar is met sinas of cassis.
Hoe doe je dat?
- Ga te werk zoals hierboven beschreven, maar voeg aan de flessen wat vruchten, vruchtenpuree of siroop toe.
- Sluit de flessen af met goed sluitende doppen of (kroon)kurken.
- Koel de drank nog niet, maar laat deze een extra etmaal (24 uur) buiten de koelkast staan.
- In die tijd fermenteert de drank, ook zonder de kefirkorrels, nog even verder. Er bouwt zich extra koolzuur op in de drank, die voor de sprankeling zorgen.
- Na 24 uur kan de drank in de koelkast gezet worden.
- Wanneer de drank gedronken wordt, wees voorzichtig met openen. Er heeft zich druk opgebouwd en de drank kan, net als bij frisdrank, gaan schuimen en zelfs al omhoog komen in de fles.
Geniet van de heerlijke drank!
Extra opmerkingen:
Hoe meer korrels je in verhouding gebruikt, hoe sneller de drank fermenteert.
Hoe warmer de kamertemperatuur is, hoe sneller de drank fermenteert. In de zomer zal de drank dus sneller fermenteren, dan in de winter.
Experimenteer met verhoudingen, maar zorg altijd dat de kefir ‘genoeg te eten heeft’.
Als je een paar dagen of weken weggaat, bewaar de kefir in de koelkast met een weinig suikerwater. Zo wordt het fermentatie proces vertraagd en kan de kefir overleven. Bij thuiskomst de kefir op kamertemperatuur laten komen, zeven en een nieuw proces opstarten.
Wees lief voor de kefir…
Kefir is een gevoelig plantje. Behandel deze met zorg.
Gebruik steeds water en suikerwater op kamertemperatuur om toe te voegen aan de kefir. Zo komt de kefir niet ineens met kou of hitte in aanraking.
Gebruik zoveel mogelijk biologisch fruit, zonder bestrijdingsmiddelen, om toe te voegen.
Spoel de flessen en potten steeds goed om met water, zodat er geen restanten van reinigingsmiddel aanzitten.
Gebruik plastic, glazen of keramieken lepels en zeef. Géén ijzer, zilver of staal. De kefir houdt er niet van om in aanraking te komen met metalen.